Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
. 4

 
Αξιότιμε Δ/ντα Σύμβουλε της Εθνικής Τράπεζας, κ. Ταμβακάκη,

Αγαπητοί συμμετέχοντες στο Διαγωνισμό Αθήνα Χ4,

Αγαπητοί συνάδελφοι αρχιτέκτονες,

Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ και υποστηρίζετε, με το δικό σας τρόπο, τις προσπάθειες της Πολιτείας για την αναβάθμιση της Αθήνας και του ιστορικού της κέντρου.

Τις τελευταίες δεκαετίες, σε όλο τον κόσμο, ο πληθυσμός των πόλεων αυξάνεται ραγδαία. Η σύνθεση αυτού του αστικού πληθυσμού λαμβάνει, σταδιακά, στοιχεία πολύ-πολιτισμικής ταυτότητας. Η Αθήνα δεν θα ήταν δυνατόν να εξαιρεθεί από αυτές τις εξελίξεις, αλλά με μια ουσιαστική διαφορά : τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα κατευθύνθηκαν προς τη χώρα μας και προς την πόλη πριν από 19 χρόνια απότομα και με μοναδική ένταση όταν, στην Κεντρική Ευρώπη, η συγκέντρωση των μεταναστευτικών ροών συνέβη πριν από πολλές δεκαετίες και σταδιακά. Στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας ασκείται μια πρωτοφανής πίεση – οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική – η οποία επιβαρύνει ένα προϋπάρχον μοντέλο ανάπτυξης που ήταν ήδη προβληματικό .

Οι όποιες παρεμβάσεις μας πρέπει να ξεκινήσουν από την ίδια τη δομή της πόλης και αυτό επιχειρούμε να κάνουμε με το Πρόγραμμα Αθήνα-Αττική 2014 που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο 2010, αλλά και με τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ΑΘΗΝΑ Χ4 : η κατάργηση του «σταυρού» που σχηματίζουν οι ενδιάμεσοι δρόμοι 4 οικοδομικών τετραγώνων και η μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου και αναψυχής είναι μια πράξη ανασυγκρότησης του δημοσίου χώρου και μια προσπάθεια ενσωμάτωσης της πολύ-πολιτισμικής ταυτότητας της Αθήνας σε αυτόν. Για τις δύσκολες περιοχές της πόλης, οι διαγωνισμοί αυτοί είναι κεφαλαιώδους σημασίας καθώς η ανασύσταση του δημοσίου χώρου και η χρήση του από τους πολίτες είναι πλέον ζήτημα ισοπολιτείας.

Ήδη ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός για την Ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου, έχει γίνει η έκθεση με όλες τις συμμετοχές και έχουμε δρομολογήσει τη διαδικασία για την ανάθεση της μελέτης και, στην συνέχεια, για τη δημοπράτηση του Έργου.

Σήμερα βραβεύουμε τους νέους αρχιτέκτονες για τις προτάσεις τους στο Διαγωνισμό Ιδεών ΑΘΗΝΑΧ4. Προτάσεις που υπηρετούν το δικαίωμα των κατοίκων στην πόλη τους. Προτάσεις με δημιουργικότητα, καινοτομία και ευαισθησία που αναβαθμίζουν τον πολιτισμό της αστικής μας καθημερινότητας. Παρά το γεγονός ότι η θεματολογία του διαγωνισμού προέβλεπε τη δυνατότητα υποβολής προτάσεων για όλη την περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής το γεγονός ότι οι προτάσεις που βραβεύονται αφορούν στο Δήμο Αθηναίων και, μάλιστα, στις περιοχές που παρουσιάζουν ανησυχητικά φαινόμενα γκετοποίησης. Ωστόσο, ο πιλοτικός χαρακτήρας των προτάσεων τις καθιστά αξιοποιήσιμες και για πολλές άλλες περιοχές της Αθήνας και όχι μόνον.
Το ενδιαφέρον της αρχιτεκτονικής κοινότητας και μάλιστα των νέων εκπροσώπων της για τα προβλήματα της Αθήνας φάνηκε καθαρά από τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των συμμετοχών : υπεβλήθησαν 120 συμμετοχές ομάδων, δηλαδή, έχουμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό αρχιτεκτόνων, έως 40 ετών, που εργάστηκαν και έδωσαν το δικό τους στίγμα για μια Αθήνα αλλιώς. Με συλλογική αφύπνιση, προβληματισμό και νέες αντιλήψεις μπορούμε να προκαλέσουμε μικρές και μεγάλες αλλαγές. Αναζητήθηκε και παρουσιάζεται μια νέα οργάνωση πόλης, η «πόλη των πολιτών» σε αντιδιαστολή με τη «πόλη των αμυντικών ιδιωτικών χώρων».

Ο Διαγωνισμός τελείωσε. Ο Διάλογος, όμως, τώρα ξεκινά μέσα από τον κοινό προβληματισμό για την πόλη, τη θετική ματιά και την προβολή των νέων αρχιτεκτόνων σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα συνολικά.
Σας ευχαριστώ